Bu haber :15/05/2020 16:24 Tarihinde Eklendi 4014 Kez Okundu

ESNAFIMIZ DESTEK BEKLİYOR

                Safranbolu şoförler ve esnaf odası başkanı Mehmet Deniz yayınladığı basın bildirisinde esnafa destek verilmesini istedi.

Tüm dünya küresel bir bela ile savaşmaktadır, oysaki buna savaş da denemez. Çünkü savaşta saflar ve düşman bellidir. Burada düşman bizim görmediğimiz, bilim adamlarının görebildiği bir virüstür.

                Dünyanın güçlü devletlerinin bilim adamları bu virüsü yok edebilmek için gece gündüz çaba sarf etmektedirler.  Özellikle gelişmiş ülkeler çok büyük oranda kayıplar verdiler. Bu ülkeler bu zamana kadar tüm yatırımlarını savaş, sanayi ve gelişmemiş ülkeleri sömürü üzerine kurdukları için sağlık sektörü yatırımlarında sınıfta kaldıkları görülmektedir.

                Türkiye Cumhuriyeti sağlık yatırımlarında gelişmiş emperyalist devletlere bakarak iki adım önde görünmektedir.

                Dünya ve ülkemiz bu küresel beladan er geç mutlaka kurtulacaktır. Asıl olan bundan sonra bu salgınlara karşı nasıl bir yapılaşma içinde olunacak ve ona göre şekillenmektedir.

                Bu küresel belanın ikinci ayağı ekonomide olacaktır. Ülke genelinde 450 bini aşkın işletme kapanmış durumda. Burada çalışan işçiler, kalfalar, çıraklar işsiz kalmışlardır. Bunun yanında odamızın üyeleri de ekonomik kayıplara uğramıştır.

                15 Mart 2020 den bu yana servisçi esnafımız, kontak kapatmış okullar ve işyerleri kapandığı için 45 gündür 80 servisçi esnafımız 1,00 TL dahi kazanamamıştır.

                Safranbolu da faaliyet gösteren 70 taksicimizden 12-13 araç çalışmakta bu üyelerimiz günde bir iki iş alarak evine dönmektedir.

                Kamyon ve kamyonetlerimizde bu gidişattan olumsuz şekilde etkilenmişlerdir.

                Odamıza kayıtlı 120 adet minibüsçü esnafımız bulunmaktadır. Esnafımız pandemi nedeni ile %50 kapasite ile çalışmakta, topladığı hâsılat akşam mazot parasını karşılamamaktadır. Şoför çalıştıran üyelerimiz ise günlük 80,00 – 90,00 TL zarar etmektedir.

                Otobüsçü üyelerimiz ise şehirlerarası taşımacılık da %50 kapasite çalışma zorunluluğu nedeni ile çok zor günler geçirmektedir. Bir otobüsün 1 yıllık hiç görünmeyen sigorta, mtv, kasko gideri 30.000,00-40.000,00 TL dir. Bu esnaf kesimimiz hızla dip noktaya doğru gitmektedir.

                Üyelerimizin ekonomik kayıpları yanında asıl sorun bu virüsün kendilerine bulaşmasından endişe duymaktadırlar. Çünkü esnafımız müşterisiyle para yolu ile temas içindedir. Her türlü önlemleri ve kuralları uygulamamıza rağmen stres içinde zoraki çalıştırmaktayız.

                Odalarımızın bağlı olduğu üst kuruluşlarımız ve devletimizin esnafımıza destek olması gerekmektedir. Bu destekler akaryakıt desteği, uzun vadeli 1 yıl ödemesiz faizsiz kredi, asgari ücret üzerinden mutfak masrafı desteği, özel ve kamu bankasına olan borçların faizsiz ertelenmesi gibi birtakım destekler sıralayabiliriz.

                Ülkemizde üretim ve hizmet sektörü küçük işletme dediğimiz kobilerdir. Eğer bu işletme mensuplarını ve esnaf sanatkârlarımızı ayakta tutmaz ve bunları kayıp edersek ülkemizde işsizlik doruk noktalara ulaşır.

                Sonuç olarak tüm idarecilerimiz el birliği içinde küresel beladan kobileri, esnaf ve sanatkârları yaşatarak bu virüsten kurtulmalıyız.

                Bu nedenlerden dolayı esnaflarımıza tüm yetkililerden destek bekliyoruz.

                Gün paylaşma, yardımlaşma ve insanı ayakta günüdür.

                Bu salgında yaşamını yitirenlere Allahtan rahmet, hasta yatanlara acil şifalar diliyor, Bu virüsle savaşta emeği geçen tüm sağlık sektörünü esnafım adına saygı ile selamlıyorum.

                                                              

                                                                                                                                 Mehmet DENİZ           

                                                                                                                                 SAFRANBOLU

                                                                                                                ŞOFÖRLER VE  OTOMOBİLCİLER

                                                                                                                          ESNAF ODASI BAŞKANI