Bu haber :14/09/2023 17:37 Tarihinde Eklendi 522 Kez Okundu

Safranbolu safranının AB tarafından tescillenmesine ilişkin basın toplantısı düzenlendi

Safranbolu safranının AB tarafından tescillenmesine ilişkin basın toplantısı düzenlendi
- Karabük Valisi Mustafa Yavuz:
- "Coğrafi tescil çok önemli. Ulusal ve uluslararası düzeyde bir koruma sağlamış oluyor. Bu korumayla birlikte bizim bunu ticarileştirip, pazar payını artırıp, şehrimize ve yetiştirdiğimiz bölgelerimize bir gelir elde etmemiz lazım"
Safranbolu safranının Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından tescillenmesine ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Leyla Dizdar Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, safranın ilçeye adını verdiğini söyledi.

Safranın önceki yıllarda coğrafi işaret tescili aldığını belirten Yavuz, "Ulusalda korunan bir değeri aynı zamanda uluslararasına taşıma noktasında bir yolculuk başladı. 7 Aralık'ta uluslararası anlamda Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işareti de tescilleyerek bunu Safranbolu'ya, kentimize kazandırmış olacağız." dedi.

Yavuz, sadece safranla değil tıbbi aromatik bitkilerle ilgili çalışmaları yoğunlaştırmaları gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Safran bize öncülük eder, bizim motivasyonumuzu artırır hep birlikte bu konuda çalışmalarımızı artırırız. Coğrafi tescil çok önemli. Ulusal ve uluslararası düzeyde bir koruma sağlamış oluyor. Bu korumayla birlikte bizim bunu ticarileştirip, pazar payını artırıp, şehrimize ve yetiştirdiğimiz bölgelerimize bir gelir elde etmemiz lazım."

AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç da Türkiye'deki 14 ürünün AB Komisyonu tarafından tescillendiğini dile getirdi.

Türkiye'de 1456 ürünün de coğrafi işaret aldığını anlatan Keskinkılıç, Karabük'te de 8 ürünün coğrafi işaret aldığını kaydetti.

Keskinkılıç, 3 aylık ilan safhasından sonra Safranbolu safranını AB Komisyonu tarafından tescil edileceğini vurgulayarak, "Safranı AB Komisyonunda tescil edilen ilk baharat olarak tescil ettirmiş olacağız. Bu saatten sonra odaklanmamız gereken şey üretim. Üretimi artırmak zorundayız." diye konuştu.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse de safranın dünyanın en değerli baharatı olduğunu ve baharat dalında ilk AB Komisyonunda coğrafi işaret alan ürün olduğunu söyledi.

Safran üreticisi İsmail Yılmaz da üretime başladıktan sonra safranı dünyaya tanıtmaya başladıklarını belirtti.

Her yıl safran festivali düzenlendiğini ifade eden Yılmaz, üretimin artırılması gerektiğini dile getirdi.

Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Derneği (GÜCİSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Kayabaşı Özener ise Türkiye'deki ürünlerin AB Komisyonunda tescilini yapmasının Türkiye adına büyük önem arz ettiğini anlattı.