Bu haber :05/08/2021 13:49 Tarihinde Eklendi 551 Kez Okundu

2 Projeye 3 Milyon 250 Bin TL Kaynak Ayrıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif şekilde katılmasının sağlanması, istihdam edilebilirliğin artırılması, sosyal içerme, sosyal girişimcilik ve yenilikçiliğin desteklenmesi ve sosyal sorumluluk uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen 2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) değerlendirme süreci sona ermiştir.

6 Ocak 2021 tarihinde açılan programın ön başvurularına 26 Şubat 2021 itibariyle ilimizden 10 proje başvurusu yapıldı. BAKKA Değerlendirme Komitesi tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda il bazlı 4’er asil 1’er yedek proje teklifi içeren kısa liste oluşturulmuştur. Kısa listede yer alan proje tekliflerinin her biri için Ajans bünyesinde 4’er kişilik proje ekibi görevlendirilmiş, saha ziyaretleri ve başvuru sahibi ile yapılan istişareler neticesinde proje başvuru formları geliştirilerek 30 Nisan 2021 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı değerlendirmesine sunulmuş, 2 Ağustos 2021 tarihinde açıklanan değerlendirmeler sonucunda, 2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında ilimizden 2 projeye 3.250.000 TL, TR81 Düzey 2 Bölgesi’nde toplamda 6 projeye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 8.375.000 TL kaynak ayrılmıştır.

İlimizde, İl Yazı İşleri Müdürlüğü AB ve Dış İlişkiler Bürosu tarafından hazırlanan Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün başvuru sahibi olduğu “Lavanta Kokulu Safran Bahçesi Projesi” ile Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğünün başvuru sahibi olduğu “Emeğin Başkenti Karabük İstihdamın Merkezi Oluyor Projesi” desteklenmesi uygun görülen projeler olmuştur.

“Lavanta Kokulu Safran Bahçesi” projesi ile Safran ve Tıbbi Aromatik Bitki Üretim ve Pazarlama Birliği kurulması, Safranbolu genelinde 100 çiftçiye safran ve lavanta üretimine yönelik eğitim verilmesi, pilot bölge belirlenen Gayza Köyünde 15 dekar safran, 30 dekar lavanta olmak üzere 45 dekar arazide üretime geçilmesi ve 21 kadının tarımsal faaliyete başlaması öngörülmektedir. Proje başvuru sahibi Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, proje ortağı Safranbolu TSO ve proje iştirakçileri Karabük Valiliği, Karabük İl Özel İdaresi, Safranbolu Kaymakamlığı, Sakarya Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği Müdürlüğüdür. Proje ile bölgede temini kritik önem taşıyan safran soğanı üretilerek birlik üyesi çiftçilere kaliteli, yerli ve ucuz tedarikine imkân sağlanacak, katma değerli tarımsal üretim desteklenecek ve safran soğanı ithalatı azaltılacaktır.

“Emeğin Başkenti Karabük İstihdamın Merkezi Oluyor” projesiyle Karabük MTAL, Safranbolu Ahi Evran MTAL, Yenice ÇPAL ve Karabük Mesleki Eğitim Merkezinde kurulacak atölyeler ve meslek edindirme kursları ile 150 öğrencinin staj sürecinde geçici, 40 kişinin ise sürekli istihdamının sağlanması öngörülmektedir. Proje başvuru sahibi Karabük İl Milli Eğitim Müdürlüğü, proje ortağı Karabük TSO, proje iştirakçileri Karabük Üniversitesi, Karabük İŞKUR Müdürlüğü ve Karabük Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği’dir. Proje ile Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Giyim Üretim Teknolojisi, Metal Teknolojisi ve İç Mekân Tasarımı Atölyeleri Kurulumu, İş Sağlığı ve Güvenliği, Çizim ve Tasarım, CNC Operatörlüğü ve girişimcilik eğitimleri ile danışmanlık ve meslek edindirme kursları düzenlenmesi planlanmaktadır. Proje bölgede mesleki eğitimin sektörel ihtiyaçlara göre geliştirilmesi, ara elaman ihtiyacının giderilmesi ve mesleki ve teknik beceri gelişimi ile istihdamın artmasına katkı sağlayacaktır.