Bu haber :04/08/2021 12:06 Tarihinde Eklendi 0 Kez Okundu

7/24 Ormanlık Alanlar Gözetleniyor

Karabük’te, orman yangınlarını önlemek amacıyla il genelinde bulunan 6 gözetleme kulesi ve 39 İşletme Şefliğinde görevli personelimiz sürekli teyakkuz halinde olarak 7 gün 24 saat esasına göre görev yapıyor.

Yangının çıktığı anda tespit edilmesi ve ekiplerin olay yerine yönlendirilmesi bakımından gözetleme kuleleri büyük önem arz etmekte, Orman yangınlarının önlenebilmesi için sadece yaz aylarında değil yıl boyunca kulelerden orman sahası titizlikle takip edilmekte. Görevlilerimiz, sorumluluk sahalarında belirli periyotlarla kuleden dürbünle ormanlık alanları taramaktadır. Her 15 veya 30 dakikada telsizle Orman İşletme Müdürlüğüne bölgelerindeki durum hakkında bilgi vermektedir.

Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra güvenlik güçlerinin de sorumluluk bölgelerindeki ormanlık alanlarda denetimlerin aralıksız sürdürmekte, drone ile havadan da devamlı kontroller devam etmektedir.

Son alınan kararlarla ülkemizde son günlerde yaşanan orman yangınları nedeniyle, ilimizde olası orman yangınlarını önlemek amacıyla, ilimiz sınırları içerisinde 30 Temmuz ile 01 Eylül 2021 tarihleri arasında yetkililer haricinde tüm ormanlık alanlara vatandaşların girmesi kısıtlandı. Ayrıca, 1 Eylül'e kadar Karabük ve ilçelerinde tescilli piknik ve mesire yerleri dışındaki tüm alanlarda mangal, semaver, kamp ateşi, orman bitişiği ve orman ilişiği olmayan mahallerde dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklandı.

Karabük Orman Yangınlarını Önleme Mücadele Komisyonunca alınan tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 5271 Sayılı Türk Ceza Kanunu, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu gereği yasal işlem yapılacaktır.

Vatandaşlarımızın orman yangınlarına karşı gerekli duyarlılığı göstermelerini, orman içi ve bitişiğinde görülen duman ve yangınlarla sabotaj ihtimaline karşı ormana giriş yapan yabancı ve şüpheli kişilerin tespiti halinde 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarda bulunmalarını tüm kamuoyundan rica ederiz.