Bu haber :12/06/2021 15:19 Tarihinde Eklendi 547 Kez Okundu

Koruma Kararı Alınışının 46. Yılı

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan ve Türkiye'de kent ölçeğinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tek yer olma özelliği taşıyan Safranbolu'da, "Tarihsel ve Doğal Sit Alanı" kararı alınışının 46. Yılı nedeni ile bir mesaj yayınladı.

Osmanlı mimarisini, şehir hayatını ve kültürünü yansıtması dolayısıyla Korumanın Başkenti olarak adlandırılan, o dönemden kalma han, hamam, konak, çeşme, cami ve köprüleriyle açık hava müzesini andıran tarihi ilçemizde, vatandaşlarında koruma bilincini benimseyerek tarihi dokunun bugünlere gelmesine katkı sağladığını ifade eden Başkan Köse; “ Malumunuz, süreç 1970’li yıllarda başladı. O dönemlerdeki çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ön görüsüyle günümüze bir dünya miras kenti olarak ulaştı.  Bu çalışmalar, 1994'te UNESCO tarafından da koruma altına alınarak daha da üst seviyeye ulaştı. Sadece genel yönetimin yönlendirmesiyle değil, Safranbolu halkının da çok büyük bir bilinci var, yaşadığı kenti sahiplenmesi, korumacılık anlayışı gibi. Safranbolu sadece Türkiye'de değil, dünyada koruma altında olan 20 şehirden biri.

Yerel Yönetim olarak çeşitli kuruluşlarla iş birliği içerisinde Safranbolu'da korumacılığın gelecek kuşaklara aktarılması için çalışmaya bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğiz. Safranbolu tarihi, kültürel değerleriyle bugün olduğu gibi bundan sonra da öne çıkmaya devam edecek.

Bu vesile ile güzel ilçemizin bu günlere gelmesinde emeği olan, tanıtımına katkı veren ebediyete intikal etmiş büyüklerimize Allah’tan rahmet diliyor, hali hazırda hayatta olanlara ve Dünya Kenti Safranbolu’muza katkı sağlayan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.