Bu haber :26/01/2021 15:56 Tarihinde Eklendi 367 Kez Okundu

Kültür Turizmin 2020 Yılı Değerlendirildi

Vali Fuat Gürel, kurum denetimleri kapsamında İl Yazı İşleri Müdürü Şerafettin Kelleci ile birlikte İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünü ziyaret ederek İl Müdürü İbrahim Şahin’den 2020 yılında yapılan çalışmalar hakkında karşılaştırmalı bilgiler aldı.

Türkiye’de İlk Bebek Kütüphanesi

Kadro, Araç, Personel Durumu ve Birimler hakkında bilgiler vererek sunumuna başlayan Şahin, ilimizde kütüphanelere üye sayısı 31.606, okuyucu sayısı 132.290 ve 143.249 adet kitaba sahip olunduğunu, Türkiye’de ilk “Bebek Kütüphanesi”nin ilimizde kurulduğunu ve ilk bebek kütüphanesi Çalıştay’ının yine ilimizde yapıldığını söyledi.

Pandemi Nedeni Turist Sayısında Azalma

2020 yılı turist sayıları hakkında bilgiler veren Şahin, 110 Bin 016 yerli ve 10 Bin 012 yabancı turist olmak üzere 120 Bin 028 turist ağırladıklarını, yaşanan pandemi nedeniyle geçen yıla oranla rakamlarda düşme olduğunu pandemi tedbirlerinin ardından tekrar bu rakamların yükseleceğini ve normale döneceğini ifade etti. 

Yeni Turizm Destinasyonları

Baklanbostan, Eğriova göleti ve Hacılar obası bölgelerinin yeni turizm destinasyonlari olarak açılması yönünde çalışmaların devam ettiğini ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Türkiye Turizmi Geliştirme Ajansı aracılığıyla Karabük ilinin dünya genelinde tanıtılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini de bildirdi. Bu konuyla ilgili Aralık ayı içinde Karabük Kültür Merkezinde ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla ajans yetkililerinin de bulunduğu bir toplantı yapıldığını ifade etti.

100 Arkeolojik Sit Alanı Tespit Edildi

İlimiz sınırları içerisinde Koruma Kurulları tarafından tescil edilen 100 arkeolojik sit alanı, 9 adet kentsel sit alanı, 5 adet doğal sit alanı, 2120 adet tescilli eser, 6 adet Tümülüs, 4 höyük, 100 den fazla kaya mezarının bulunduğunu ifade etti.

138 Turizm Tesisi Bulunuyor

İlimizde belediye ve turizm işletme belgeli 138 tesis bulunduğunu söyleyen Şahin, toplam oda sayısının 1927 toplam yatak sayısının ise 4116 olduğunu belirtti.

Hadrianapolis Kazı Çalışmaları

Eskipazar Hadrianapolis antik kentinde kazılar sonucu ortaya çıkan kilise hamam ve mozaiklerin korunması adına çatı projelerinin hazırlandığını Bakanlığa ödenek için talepte bulunulduğunu İl Özel idaresi katkıları ile kazı evinin yanına laboratuar ve eşya deposu binasının yapıldığını çevre düzenlemesi bilgilendirici levha düzenlemesi karşılama merkezi gibi işlerin devam ettiğini ayrıca kazı başkanlığının talebi doğrultusunda 4 parselde toplam 29.975 metrekare alanın kamulaştırmasının yapıldığını bu proje bütçesinde 25 Bin 399 TL ödenek bulunduğunu ifade etti.

Safranbolu’ya Arkeoloji Müzesi

İlimizde önceden ortaya çıkarılan ve başka müzelerde bulunan ayrıca sonradan ortaya çıkarılacak tarihi eserlerin sergilenmesi amacıyla Safranbolu ilçemizde arkeoloji müze kurulması için Bakanlık tarafından 2020 yılında 352 Bin 801 TL ödenek gönderildiğini söyledi.

Vali Fuat Gürel, Karabük’ün çok önemli turizm noktası olduğunu UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Safranbolu’nun gözbebeği bir nokta olduğunu ancak turizm çeşitlendirilerek Safranbolu’ya entegre edilmesi için çalıştıklarını ifade ederek “tarihi güzelliklerinin yanı sıra doğa güzelliklerini de insanlarımıza anlatmalı göstermeli ve yaşamalarını sağlamalıyız ilkemiz ve hedefimiz bu olmalı diyerek Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin ve kurum personeline teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.