Bu haber :26/01/2021 15:54 Tarihinde Eklendi 427 Kez Okundu

ROMA,BİZANS VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE YAZIKÖY

Safranbolu'nun köklü ve yerleşim olarak en çok tercih edilen köylerinden biri olan Yazıköy, Roma-Bizans ve Beylikler döneminden bu yana aynı isimle bilinmektedir.

Geçmiş zamanlarda “En  güzel yer” olarakta bilinen, “Yazıköy bir çok köyün geçiş güzergahında olmasının da etkisi ile hareketliliğin fazla yaşandığı bir merkezdi.

Madan dede, Keşkek Dede gibi Horasan Erenleriyle, Saadatı Nakşibendi Kutb'ül Arifin Şeyh Ömer Efendisi, Seyyid Ahmed Efendi, Gocaseyin Hz. ve Şeyh Şabani Veli Hz., 15. Postu Şeyh Mehmet Emin Efendiyle, halvetiliğin Bulgaristan'a açılan yüzü olmuştur

Metropolit'lik Binası(patrikten sonra gelen en yetkili makam) olması Ortodoks'lukta Yazıköy'ü dini merkez haline getirmesinin yanında kilise ve geçmiş dönemlerde Şapel'leriyle(tapınak) bölgemizin en derin tarihine sahiptir

Çevrik Köprü ve Konarı Köyü arasındaki Roma Köprüleriyle geçmişte ticaret yollarının üzerinde olması ayrıca bağcılıkta çavuş üzümü pekmezi ve sirkesiyle Anadolu'da nam yapmıştır.

Yazıköy’lüler konar göçer adetlerini terk etmemişlerdir. Arefe günü fırınlara koydukları keşkekleri, Bayram Namazlarından önce okudukları Çatal Ezanı ve Folklorik Tarihi ile Safranbolu'da gelenekselliğe en sadık köyü olarakta bilinir .