Bu haber :19/01/2021 15:44 Tarihinde Eklendi 2474 Kez Okundu

Fethi Toker’i Kaybettik

Safranbolu’nun İlk Fakültesinde İsmi Yaşayacak

Safranbolulu olan  Dr. Fethi Toker 89 yaşında hayatını kaybetti.  Bir süredir hasta olduğu öğrenilen Dr. Fethi Toker’in cenazesinin bugün Safranbolu’ya gelerek aile mezarlığına defnedileceği öğrenildi.

                1983 yılında ÖSYM başkanlığı yapan Fethi Toker’in buradaki başarılı çalışmalarından dolayı

memleketi Safranbolu’da açılan Güzel Sanat fakültesine isminin verildiği biliniyor. Yaşamını bilime adayan Fethi  Toker Safranbolu’da  1992’de  Meslek Yüksek Okulu’nun açılmasında da büyük katkıda bulun muştur. Daha sonra fakülte düzeyinde Safranbolu’da bir Güzel Sanatlar ve Tasarın Fakültesi kurulması aşamasında da dönemin YÖK başkanı  Kemal  Gürüz’ün önerisi ile ismi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesine verilmiştir. Anılan fakülte öğrenime 2003-2004 yılında eski hastane binasında başlamış ve fakülte içinde Fethi Toker’e ait bir kütüphane ve müze açılmıştır. Ardından Kaymakamlığın bulunduğu cadde üzerinde yapılan fakülte binasında Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrenime devam etmektedir. Sözkonusu müze burada bulunmaktadır ve ziyarete açıktır.

                Safranbolu’nun tanınmış ailelerinden Mal Müdürlüğü memuru Kerim Toker’in oğlu olan Fethi Toker’in cenazesi Safranbolu’da bulunan aile mezarlığına defnedilecektir. Merhum Toker’in kardeşi Canan Toker ODTÜ’nin emekli profosörlerindendir.

                Merhuma Allah’tan rahmet, ailesi başta olmak üzere Safranbolu’ya başsağlığı dileriz.

 

               

Fethi Toker Kimdir?

25 Ekim 1932 tarihinde Safranbolu’da doğdu. İlkokulu Kalealtı ve Gümüş İlkokullarında, ortaokulu ise Safranbolu’da ortaokul olmadığı için Kastamonu Ortaokulu’nda okudu. 1951 yılında Edirne İlköğretmen Okulu’ndan, 1958 yılında da Gazi Eğitim Enstitüsü Pedogoji Bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi için Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile Amerika Birleşik Devletlerine gitti, New York’ta Teachers College, Columbia Üniversity’de lisans eğitimini tamamladı, master yaptı. 1970 yılında Hacettepe Üniversitesi bursu ile yeniden Amerika Birleşik Devletlerine giden Fethi Toker, Üniversity of California at Los Angeles’te psikoloji dalında doktora eğitimini tamamladı. Yurda dönüşünün ardından Şanlıurfa’da ilkokul öğretmenliği, Malatya Akçadağ Öğretmen Okulu’nda Meslek Dersleri Öğretmenliği yapan Fethi Toker, 1965-69 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı Test ve Araştırma Bürosunda uzman olarak görev yaptı. 1969 yılında Hacettepe Üniversitesine naklolan Toker, tıp fakültesinde psikoloji ve sağlık eğitimi dersleri, aynı üniversitenin psikoloji bölümünde de endüstri psikolojisi dersleri okuttu. 1975-83 yılları arasında Öğrenci Yerleştirme Merkezi’nde (ÖSYM) yarı zamanlı olarak çalışmaya başlayan ve Araştırma Bölüm Başkanlığı da yapan Fethi Toker, 1983 yılından itibaren ÖSYM Başkan Yardımcılığı, Kurucu Başkan Prof. Dr. Altan Günalp’in vefatını üzerine ise 1988 yılından itibaren ÖSYM Başkanlığı görevini üstlenmiştir. 1993 yılında kendi isteğiyle görevinden ayrılan Prof. Dr. Fethi Toker, üç yıl boyunca ÖSYM’de danışmanlık yapmış, 1996 yılında yeniden ÖSYM Başkanlığı görevine getirilen Toker, 2002 yılında emekli olmuştur. Ünlü bilim insanımız adına memleketi Safranbolu’da, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi bulunmaktadır.