Bu haber :21/10/2020 16:51 Tarihinde Eklendi 2490 Kez Okundu

“Muhtarlık devlet ile vatandaş arasında köprüdür”

Safranbolu Muhtarlar Derneği Başkanı Şahin Yavuz, Misak-ı Milli Demokrasi Meydanında düzenlenen Muhtarlar günü nedeniyle bir konuşma yaptı. Konuşmasında demokrasinin ilk basamağı olan muhtarlığın yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşaması olduğunu belirtti. Dernek Başkanı Şahin;

 

“Ülkemizde yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden Muhtar ve Muhtarlık kavramları, köklü devlet geleneğimizde 1829 yılından bugüne kadar varlığını sürdürmüş ve milletimizin gönlünde müstesna bir yere sahip olmuştur. Kelime anlamı  “seçilmiş” olan muhtar, ülkemizde yapılmış ilk idari seçimidir.       Bu anlamda demokrasi kültürümüzün ilk basamağını teşkil eden muhtar, Yerel yönetimler, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller, gerekse kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve erişiminde yüklendikleri fonksiyonlar sebebiyle yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşamasıdır.

Muhtarlarımız bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir.

Muhtarlığın 191 yıllık Merkezi/Yerel idareyi temsil eden kurumlar arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır.          Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyetindeki Mührü’nden alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir.

Tüm dünyayı saran Covid 19 salgınıyla mücadele esnasında muhtarlarımız tam bir işbirliği ve dayanışma ruhuyla hareket etmiş köy ve mahalle halkının bilgilendirilmesinde muhtarların rolü ve önemi büyüktür.

19 Ekim muhtarlar gününü ilan eden başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere devlet yetkililerimize şükranlarımı sunuyor, vefat eden muhtarlarımıza Allahtan rahmet diliyorum.

Gerek milleti gerekse devleti temsil gibi önemli bir görevi yürüten muhtar arkadaşlarımın muhtarlar gününü en kalbi duygularımla kutluyor selam ve sevgilerimi sunuyorum”